Du har säkert redan läst några av våra tips för att förebygga den mest fruktade och gemensam IT-hot för tillfället, Ransomware.

Det kan kapa din dator och alla datorer i ditt företag. Dess främsta styrka är att det är i stånd att blockera datorer och kryptera filer, och den enda som kan dekryptera det är cyber-kriminella som skapade den, vilket är varför så många offer betalar lösen efterfrågas av dessa angripare.

När sådana attacker som denna finns så är det enda sättet att bekämpa den genom att vara rätt skyddad och förberedd. Alla olika rekommendationer som du har fått kan hjälpa dig, men det är en viktig åtgärd som är värt att nämna ”säkerhetskopior” är ditt bästa försvar mot den här typen av hot.

I den andra delen av den här guiden kommer vi förklara vad som är viktigt och hur du kan hantera en Ransomware attack.

Först av allt, Ransomware blockerar inte allt, om enheterna har blivit smittad, är det första du bör ransomware-2 (Small)kontrollera att informationen verkligen är krypterad. Det finns mediokra cyberkriminella som inte riktigt är lika framgångsrika som andra bättre förberedda ligor. De som dessa gör är andra klassens jobb för att simulera attacker som i själva verket egentligen inte kapa dina filer, utan får dig att tro det för att sedan få dig att betala. Är du osäker på om du blivit smittad, ring in till oss så hjälper vi dig.

En annan viktig sak att tänka på. Har du en säkerhetskopia? När du har kontrollerat att attacken är i själva verket en legitim Ransomware, det första du måste göra är att kontroller om ditt företag har säkerhetskopior av allt som är viktigt. Det är det enda effektiva försvar. Har du säkerhetskopior, kan du eliminera infekterade systemet helt, återläsa dina säkerhetskopior och sedan kommer allt att vara tillbaka till det normala.

Använder tillförlitliga verktyg. Inte alla program är lika effektiva i att skapa säkerhetskopior. Tyvärr har många organisationer funnit att den programvara som används för att skapa en säkerhetskopia inte kan ersätta den information exakt som den var innan en Ransomware attack. Bra säkerhetslösningar erbjuder tillförlitliga verktyg.

Av säkerhetsskäl är det bättre att hålla dina säkerhetskopior offline. Utöver detta, om du vill undvika att ett Ransomware sänker dig, lagra inte säkerhetskopior på en delad disk. Ju mer isolerade dina säkerhetskopior är från nätverket som möjligt desto mer sannolikt är det att du klarar dig bra från en attack.

Gör flera olika kopior. Fler kopior är bättre, kom ihåg att byta backuper regelbundet och förvara dessa utanför nätverket. Gör kontroller så att du vet att det går att återläsa från backuperna. Det behöver inte fungerar bara för att backupprogrammet säger att den har slutfört backupen. Kontakta oss så kan vi hjälpa dig att verifiera att backuperna verkligen fungerar att återläsa ifrån.